Moestuinieren met je kind: leerzaam en leuk!

Hoe groeien komkommer, wortel en broccoli? Weet jouw kind hier een antwoord op? De meeste kinderen die groenten uit de supermarkt eten hebben geen idee. Hoe leuk en leerzaam is het om samen aan de slag te gaan met moestuinieren! Wedden dat jouw kind meer waardering krijgt voor de groenten op zijn bord?

Ieniemienie-zaadje

Kinderen kunnen zich enorm verwonderen wanneer ze iets nieuws ontdekken. Bezig zijn met grond, water, zaadjes en diertjes is een prachtig ingrediënt voor verwondering. Is het niet enorm bijzonder hoe het groeiproces van een plantje gaat? Je stopt een ieniemienie-zaadje in de grond, je wacht en zie daar: een klein kopje groen steekt boven de grond uit. Je groenteplantje is geboren! Het meest bijzonder is het wanneer aan dit kleine plantje straks het eten groeit dat jij lekker kunt opsmullen.

Moestuin

Leren met je zintuigen

Wroeten met de handen in de aarde, wormen en andere bodemdiertjes tegenkomen, het proces volgen van het zaadje tot je bord: aan de slag gaan met moestuinieren is enorm leerzaam. Kinderen leren met hun zintuigen. Dat is dé manier om jouw kindje te leren hoe de wereld in elkaar zit; via voelen, proeven, ervaren. Door het verbouwen van groente bied je jouw kindje de kans om door te doen een hoop te ervaren. Geef tijdens het moestuinieren woorden aan wat je kindje voelt, proeft, ziet. Een oppepper voor de taalontwikkeling!

Aandachtspunten bij baby’s en peuters

Houd het rustig, vermijd wilde spelletjes en harde geluiden. Prop de box niet vol met speelgoed, maar kies bewust een item uit. Gebruik routines en regelmaat, zo weet je kindje wat het kan verwachten. Is je kind overstuur na een dagje weg? Doe dan de volgende dag weer rustig aan. Onderneem niet teveel verschillende uitjes op een dag. Geef je baby momenten waarop het alleen kan spelen.

Ook jij kan moestuinieren

Iedereen kan moestuinieren. Daar heb je echt geen enorme lap grond voor nodig. Zelfs op een balkon waar nooit de zon schijnt kun je groente verbouwen in potten. Je moet alleen even weten welke groenten daarvoor geschikt zijn. Zo heb je zonminnende planten, maar ook planten die zeer schaduwtolerant zijn. Heb je helemaal geen buitenruimte? Dan is binnen zelfs ook een optie. De meeste tomaten en komkommers die in de supermarkt liggen komen uit een kas. Dat is thuis prima na te bootsen.

Even een paar voorbeelden:

Schaduw?

Zon?

Rabarber

Tomaten

Paksoi

Paprika

Munt

Suikermais

Help de bij!

Zonder bestuiving geen vruchten aan de planten. Bijen, hommels en andere bestuivers zijn daarom dé vriend van de tuinder. Om deze hulptroepen te helpen aan voedsel is de Nationale Zaaidag in het leven geroepen. Op deze dag – 22 april- wil de Bijen Stichting zoveel mogelijk mensen motiveren om bloemperkjes aan te leggen. Daar kunnen de bijen lekkere nectar van snoepen. Met de energie die ze daarvan krijgen, bestuiven ze vervolgens onze plantjes. Mooie samenwerking toch? Help jij mee? Ga naar de website van de Bijen Stichting en lees wat jij kunt doen.