Liedjes zingen voor de taalontwikkeling

Wist je dat als je zingt voor jouw kindje, je op dat moment heel educatief bezig bent? Liedjes zingen is namelijk erg goed voor de taalontwikkeling. Baby’s zijn al in staat taalpatronen te herkennen in liedjes en rijmpjes, blijkt uit onderzoek.

Basis van taalontwikkeling

Als we tegen baby’s praten, doen we dat automatisch op een zangerige manier. Dat wordt infant direct speech genoemd. Bij deze natuurlijk manier van praten, valt voor een baby het ritme en de melodie in de taal op. Op die manier ontdekken ze de taalpatronen van de moedertaal. Het is de basis om een taal te leren kennen. Als volwassene valt ons die melodie in taal niet meer zo op. Wij luisteren vooral naar de inhoud van het gezegde.

Liedjes zingen

Grotere woordenschat door rijm

De zangerige melodie die baby’s in ons praten horen, vind je ook terug in liedjes. Uit onderzoek komt naar voren dat liedjes waarin rijm voorkomt helpen bij de ontwikkeling van taal. Baby’s die veel rijm horen, hebben later een grotere woordenschat. Voeg je ook nog wat beweging toe, dan ben je helemaal goed bezig want ook dat is versterkend voor de taalontwikkeling. Kortom, bewegen en zingen is niet alleen leuk, maar ook super leerzaam.

Liedjes op de kinderopvang

Op het kinderdagverblijf zingen wij vaak met de kindjes. Bijvoorbeeld bij vaste routines wanneer we aan tafel gaan of als we gaan opruimen. Maar we zingen ook gewoon samen in de kring liedjes die met het thema te maken hebben. Het liefst laten we ons hele lijf meebewegen. Want bewegen is niet alleen gezond voor je lijf en leuk om te doen, maar ook helpend bij de ontwikkeling van taal.

Thuis zingen

Nog nooit een baby die gezegd heeft: ‘Stop maar met zingen, het klinkt nergens naar’. Baby’s zijn gelukkig niet zo kritisch op de zangstem van papa of mama. Neem dus elke dag even de tijd om te werken aan de taalontwikkeling van jouw kindje. Zing bijvoorbeeld tijdens het verschonen ‘Hoofd, schouders, knie en teen’. Of zing ‘Schaapje, schaapje heb je witte wol’ in de kinderboerderij. Weet je niet wat voor liedjes je kunt zingen? Dan verzin je ze gewoon zelf!

Aandachtspunten bij baby’s en peuters

Houd het rustig, vermijd wilde spelletjes en harde geluiden. Prop de box niet vol met speelgoed, maar kies bewust een item uit. Gebruik routines en regelmaat, zo weet je kindje wat het kan verwachten. Is je kind overstuur na een dagje weg? Doe dan de volgende dag weer rustig aan. Onderneem niet teveel verschillende uitjes op een dag. Geef je baby momenten waarop het alleen kan spelen.

Tip

Even vergeten hoe de liedjes ook alweer gingen? Zoek op Spotify eens op Juf Roos of Kaatje, dan kom je er vast wel uit.

Bron: Muziek goed voor brein- en taalontwikkeling – VHZ Online (vhz-online.nl)
Bron: Baby’s herkennen zinnen, rijm en ritme in liedjes en rijmpjes | EOS Wetenschap

Liedjes zingen