7 Redenen waarom sporten gezond is voor kids

Vandaag is het Internationale Sportdag voor Ontwikkeling en Vrede. Een hele mond vol. Deze dag is 10 jaar geleden in het leven geroepen door de Verenigde Naties en het Internationaal Olympisch Comité, met als doel mensen meer in beweging te krijgen. Ook staat vandaag in het teken van Ontwikkeling en Vrede, om te laten zien hoe sport op verschillende manieren een maatschappelijke rol kan spelen.

Op onze kinderopvang, peuteropvang en BSO besteden wij ook veel aandacht aan beweging. We hebben zelfs speciale sport BSO’s! Waarom? Omdat sporten ook voor kinderen ontzettend belangrijk is. In deze blog geven we jou 7 redenen waarom sporten zo belangrijk is voor jouw kind.

1. Sporten maakt je fit!

Van veel bewegen wordt een kind fitter: uithoudingsvermogen, kracht, snelheid en techniek nemen toe. Sporten verbetert de doorbloeding van het lichaam en zo ook de ademhaling. Zo wordt het uithoudingsvermogen van het kind door sporten veel beter! En dit heeft ook weer een positieve invloed op de longen en de werking van het immuunsysteem.  

Sporten is gezond

2. Sporten is goed voor coördinatie en motoriek

Uit onderzoek van het UMC blijkt dat sporten een grote invloed heeft op de motorische ontwikkeling van een kind. Een kind kan bijvoorbeeld handiger en leniger worden van sporten. Ook kan het kind leren beter zijn of haar evenwicht te bewaren. Maar dat niet alleen; het onderzoek laat zien dat beweging niet alleen goed is voor de motorische en cognitieve ontwikkeling, ook de concentratie verbetert.

3. Sporten verminderd of voorkomt overgewicht

Sporten kost energie, verbetert werking van het verteringsstelsel en het bloedsuikerniveau. (Zie punt 5) Van alleen bewegen val je natuurlijk niet per se af, daar hoort ook een stuk gezonde voeding bij. Maar door gezonde voeding en sporten te combineren, kan overgewicht voorkomen of verminderd worden.

4. Sporten versterkt de spieren en botten

Dit ligt misschien enorm voor de hand, maar sporten zorgt voor sterkere spieren en botten. Tijdens het sporten gebruikt jouw kind alle ledematen, wat zorgt voor een goede spierontwikkeling. Ook heeft het een positief effect op de gezondheid van de botten. Wanneer er regelmatig druk op de botten en gewrichten staat, ontwikkelen deze zich beter. Dit zorgt op de lange termijn weer voor minder kans op botontkalking.

5. Sporten verminderd of voorkomt diabetes type 2

Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Het lichaam van jouw kind maakt insuline aan om het suiker uit het bloed te halen. Na flink sporten blijft de gevoeligheid voor insuline nog uren verhoogd. Zo blijft de suikerspiegel in het bloed mooi op peil. Wanneer je weinig beweegt ontwikkel je een lage gevoeligheid voor insuline en moet het lichaam steeds meer insuline maken om hetzelfde effect te bereiken.

6. Sporten is goed voor de mentale gezondheid van kinderen

Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat het lichaam efficiënter omgaat met het verwerken van angst en stress. Bewegen en sporten stimuleert de productie van endorfine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Deze stof verbetert je humeur en laat je gelukkig(er) voelen. Deze neurotransmitter heeft nog meer voordelen. Zo brengt dit hormoon rust aan in het hoofd van een kind, ontspannen wordt dus ook een stuk makkelijker.

7. Sporten vergroot het zelfvertrouwen en zorgt voor een hoger gevoel van eigenwaarde

Wist je dat actieve kinderen meer plezier, tevredenheid, zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde ervaren? Kinderen worden door bewegend spel aangemoedigd om zelfredzaam te zijn. Daarnaast bevordert sporten ook het samenwerken en de sociale interactie  tussen kinderen. 

Genoeg redenen om aan het sporten te gaan dus! Vindt jouw kindje sporten niet leuk of misschien een beetje spannend? Vergeet dan niet dat goed voorbeeld doet volgen en samen sporten is altijd leuker dan alleen. 😉

Bronnen:

 

 

Sporten is gezond